17.01.2011

Funksjonshemmet på folkehøgskole - fullt mulig!

Det er derfor jeg ikke har vært her inne på en stund. Fordi jeg fortiden skriver om livet mitt på folkehøgskole (www.fhsmarit.blogspot.com). Det er også herfra dette innlegget kommer



I og med at jeg med tiden blir stadig mer bevandret innenfor folkehøgskolens fire vegger, tenkte jeg at det kunne være på sin plass å skrive litt om hvordan det kan være å bruke rullestol på folkehøgskole. Jeg vil gå ut ifra at flere rullestolbrukere kan tenke seg å oppleve noe som fort kan bli deres beste år for livet. Hvis du er en av dem er du velkommen til å lese mine tips og erfaringer.


Planlegging

Det å planlegge i god tid kan ofte vise seg å være en god løsning på mange problemer eller utfordringer. Det avhenger selvfølgelig av situasjonen din når det kan lønne seg med å starte på planleggingen, men du kan aldri være for tidlig ute.
1. Dersom du ikke vet hvilken linje du ønsker å gå på, kan det lønne seg å undersøke det nå. Påwww.folkehøgskole.no finner du oversikt over alle landets folkehøgskoler, både kristne og frilynte. Her kan du lese mer om fagtilbudet ved hver enkelt skole. Det er også publisert linker til skolenes hjemmesider hvor du kan få mye informasjon. Mitt lille tips i denne sammenhengen er: Følg interessene dine! Kanskje du alltid har hatt lyst til å jobbe mer med noe du har fått liten tid til? Eller kanskje du går på en aktivitet, som du har lyst å fortsette med? Når du har funnet ut hvilken retning du ønsker å gå, kan du se hvilke skoler som har fagtilbudet som passer for akkurat deg!
2. Bestill gjerne en folkehøgskolekatalog der du kan få ytterligere info om pris, fagtilbud eller liknende. Dette gjøres enkelt her: http://www.folkehogskole.no/bestill-katalog
3. Les på nettet, hør med venner og bekjente. Bruk tid på å finne en skole du føler passer for deg. Kjenn på følelsen i et par dager, eller kanskje en hel uke.  Dersom du etter denne tiden fortsatt har en god følelse for én eller to skoler – så gå for dem! Ved valg av skoler kan det være nyttig å sjekke om skolen er haket av for å være tilpasset bevegelseshemmede.
image
Når det er sagt fungerer jeg godt på en skole som ikke står oppført som “tilpasset for bevegelseshemmede”. Derfor trenger du ikke nødvendigvis å forkaste ideen om å gå på en folkehøgskole kun fordi den ikke ser ut til å være tilpasset! Ta gjerne kontakt med den enkelte skolen og forhør deg om de har erfaring med bevegelses/funksjonshemmede og eventuelt hva de kan tilby deg i din situasjon.

4. La oss si at du nå har pekt deg ut tre passende skoler. Du trenger ikke avgjøre hvilken av disse du til slutt ender opp med å søke på. Det kan derimot være lurt og fornuftig å sende inn to-tre ulike søknader. Dersom du skulle være så heldig å få et midlertidig positivt svar, vil skolene alltid gi deg noe betenkningstid. Dersom du skulle ønske mer betenkningstid enn normalt, er min erfaring at dette ikke er vanskelig å få ordnet. Ta kontakt med skolen.

5. Avtal gjerne et møte med ledelsen/lærere ved den/de skolene du har pekt deg ut. Slik vil det bli enklere for både dem og deg med videre planlegging og tilrettelegging. Du får en unik mulighet til å se skolen og finne ut av om den er tilrettelagt nok for deg. Husk at det ofte er bedre med en skole der ledelsen er behjelpelige og positivt innstilte til å hjelpe og å finne løsninger, enn en skole som er 100 % optimal med en ledelse som forventer at du nærmest aldri behøver hjelp. (Derfor skal du vurdere verdens beste folkehøgskole!)


Erfaringer

1. Du kan vokse mer som menneske ved å gå på en skole som ikke er 100 % optimal til din situasjon, enn å gå på en fullt optimal skole. Er ledelsen positive og behjelpelige strekker du deg kanskje litt lenger enn normalt. Slik opplevde jeg det i min situasjon.
2. Tillat deg å bruke god tid på planlegging, men husk på at mye vil falle seg på plass når du begynner.Alt trenger ikke være i skjønneste orden før det, men det er viktig at du føler det riktig å begynne der. Ikke vær redd for å si ifra om dine behov i starten, da vil du få økt utbytte av skoleåret :)
3. Dersom du har behov for fysioterapi eller andre tjenester, ta dette også med i planleggingen. Det kan hende at skolen er åpen for at du kan ha fysiotimer i stedet for gym som fellesfag. Slik har jeg ordnet det.
4. Se lyst på det, så lenge det går! Vis at funksjonshemmingen din ikke er et hinder, men en berikelse i ditt liv :) Slik vil det være enklere for deg å oppnå kontakt med andre elever. Husk på at det kan være vanskelig for dem å forholde seg til deg i starten. Selv om det kan oppleves urettferdig og vanskelig for deg som funksjonshemmet, bør du huske på at de ønsker å vise omsorg snarere enn å opptre nysgjerrige. Dersom du ønsker det, kan det være en mulighet å avtale tid til å fortelle linja/skolen om din situasjon. Jeg har erfart mer åpenhet og kontakt med elever etter dette.


Ordninger

Du kan i enkelte tilfeller søke om å få folkehøgskoleåret ditt dekket som et rehabiliteringstiltak. Les mer om dette og andre rettigheter for deg på folkehøgskole her:http://www.ungefunksjonshemmede.no/ungrettig/rettighetsportalen/utdanning2/hoeyere-utdanning/folkehoegskoler.
Tips til konkrete skoler
1. Folkehøgskolen Sørlandet – verdens beste, ikke mer å si!
Beliggenhet: Birkeland i Aust-Agder.
2. Bakketun Folkehøgskole – virker flott og nokså godt tilrettelagt.
Beliggenhet: Verdal.
3. Lundheim Folkehøgskole – god erfaring med funksjonshemmede.
Beliggenhet: Moi.

HVA VENTER DU PÅ? TIDEN ER INNE! :)
For spørsmål/kontakt, send mail!